05. 03. 2023
Konec pogosto dolge zime in dobrodošlica pričakovane pomladi je že od nekdaj povezana z bogatimi običaji in običaji . V tem času pade tudi največji krščanski praznik velika noč . Prazniki razcveta narave so že od pradavnine del poljedelskih kultur, kjer gojene rastline in rejne živali začnejo obroditi s pomladjo.
Čeprav je bilo praznovanje velike noči že od nekdaj povezano s krščanstvom oziroma judovskimi strastmi, danes verjetno ni nikogar, ki teh praznikov ne praznuje, pa naj bo veren ali ne. Krščanska tradicija je stopila z roko v roki s pogansko in vsak bo, tako kot ob drugih praznikih v letu, našel svojo pot. Nekaj dodatnih prostih dni pa nam bo omogočilo, da uživamo v prihajajoči pomladi.
NASVET – Povabite pomlad v svoj dom
Cvetoč travnik, tulipani, makovi, žvrgolenje ptic in počasi prebujajoče se barve. Stavite na pomladno spalnico z razkošno posteljnino in okrasnimi blazinami v osvežujočem dizajnu .
Velika noč je značilna tudi po velikonočnih predelavah moke . In ne gre za nobeno čarovnijo, temveč za tradicionalno peko jede, mazanca ali najljubšega jagenjčka.
Velikonočni teden se začne že na cvetno nedeljo , tako da lahko v praznični dan zakorakate z značilno tradicijo. Pojdite z otroki na sprehod in naberite mačje mladiče, ki jih lahko posvetite v cerkvi na že omenjeno cvetno nedeljo. Še zdaleč ne gre za gesto verskega pomena, temveč širokega ljudskega izročila in običajev. Posvečene mačke naj bi v hišo prinesle srečo , zdravje in obilo letine .
Na grdo sredo so bile po ljudskem izročilu pripravljene okusne jedi, a njihov videz je bil varljiv - skratka grde so bile. Tako se pripravljajo priljubljene krompirjeve palačinke iz slanih jedi, ki jih po cvrtju natrgamo na koščke in naj dajejo vtis grde hrane. Za otroke so v podobnem duhu pripravljene tradicionalne sunkovite ali pečene žemlje, ki jih prav tako natrgamo in prelijemo s sladko smetano. In ne glede na to, koliko so se omenjene posode trudile videti samoogrde, so se vedno samo zaprašile.
NAMIG za kuhinjo
Ne pozabite na tradicionalno velikonočno okrasitev kuhinje , ki bo v hišo vnesla pravo praznično vzdušje in barve prebujajoče se pomladi. Praznično desko lahko dopolnite z velikonočnim pogrinjkom ali okrasnim prtom . Izbirate lahko med veselimi barvami, dopolnjenimi s tradicionalnimi zajčki in barvanimi jajci . Na enak način lahko izberete enobarvno možnost , ki bo poudarila čistočo in eleganco pogrnjene mize.
Vsako leto se z debelim četrtkom začne obdobje, ko lahko srečate fante s tipičnimi klapami ali ropotuljami . Jude pečemo v kuhinji in idealno je, da to pecivo, zvito v obliki vrvi, postrežemo zgodaj zjutraj, da zagotovimo dobro zdravje in zaščito . Če boste pripravljali jude, jih namažite z medom, ko jih vzamete iz pečice. Malce lepljivi bodo, a okus je naravnost fantastičen. Gospodje bodo zagotovo cenili omembo, da se na ta dan iz pivniških sodov vari zeleno pivo , kar je postalo del teh prazničnih običajev.
Veliki petek nosi največji post v letu. Če se tega želite držati, je idealno kosilo riba . Tisti, ki si rib prej niso mogli privoščiti, so si lahko vsaj na veliki petek spekli krompirjev pire v obliki ribe. Vendar pa je gosta zeljna juha s krompirjem tudi tradicionalna postna jed. Pogosto so se na mizah znašle špinača , različne vrste stročnic ali sladki cmoki , ki so jih pritegnili predvsem najmlajši jedci. Po kosilu vsekakor ne bodite brezdelni in se podajte na lov za zakladom , saj je znano, da se na veliki petek odprejo tudi najbolj skriti zakladi dežele.
NAMIG za spretne roke
Če spadate med vešče ročnih del in velikonočne dekoracije izdelujete sami , potem vsekakor ne spreglejte kategorije dekorativnih tkanin , ki jih ponujamo v več velikostih in vrstah . V spomladanskih dekorativnih tkaninah prevladujejo travniške rože in nežne barve . Velikonočni prazniki vključujejo ljubke zajčke , velikonočna jajca in piščančke .
Gobelin prt, šal Velikonočni III
Sobota je čas za pripravo testa za velikonočni namaz ali peko velikonočnega jagenjčka, ki naslednji dan ne sme manjkati na nobeni mizi. Tradicionalna hrana za belo soboto je pečen velikonočni nadev . In kaj je vseboval takšen nadev? Pri tem velja rek: Druga pokrajina, drugačne manire, saj se je sestava nadeva že od nekdaj razlikovala glede na kraj, v katerem so ga pripravljali. Vendar pa so bile med glavnimi in osnovnimi sestavinami koščki žemljic ali žemljic , dobro začinjeno meso , medvedji česen ali klasični česen , manjkale pa so tudi koprive .
Če imate doma fantka , potem je pravi čas, da iz vrbovega šibja spletete velikonočne pom pome . Različic, kako splesti pom pom, je veliko in če pletenja pom pomov ne podedujete kot tradicije, vam bo v pomoč internet, kjer boste brez težav našli video vadnico.
Dekleta pripravijo jajca , ki so nepogrešljiv del velike noči. Jajčka lahko barvamo, praskamo, pihamo, lepimo ali okrasimo z vrvico.
Nedelja je vrhunec celega tedna in je povezana z veliko radodarnostjo in gostoljubnostjo . Na mizi je bila perutnina in jagnjetina. Če družinske razmere tega niso dopuščale, se je jagnjetina na mizi pojavila vsaj v sladki različici.
Najbolj znana tradicija je ponedeljkova pomálzka , ko fantje »pomladijo« dekleta s pletenimi tatarci, ki so jih v soboto pripravili iz vrbovega šibja. V nekaterih pokrajinah je bila navada, in ta navada se drži še danes, da dekleta v zameno polivajo fante z vodo. In fantje se z vodo polivajo tudi po poldnevu, ko je tradicionalna pomlaza mimo. Značilna jed so barvana jajca , ki jih največkrat uporabimo v odlični jajčni solati.
17. 12. 2024
Ni vam več treba skrbeti za mrzle noči! Pustite se razvajati z mehkobo mikroflanela in uživajte v topli postelji. Mikroflanelaste plošče in rjuhe so…
Preberi več11. 12. 2024
Božič je za vogalom , morda ste že zavili darila, kaj pa vaše gospodinjstvo? Da bo vzdušje res čarobno, se splača dodelati podrobnosti in preveriti…
Preberi več29. 11. 2024
Advent, čas štirih tednov pred božičem, je čas pričakovanja, razmišljanja in priprav na največje praznike v letu. Skozi zgodovino je v naših…
Preberi več25. 11. 2024
Božič, najbolj čaroben praznik v letu, ne prinaša le dni počitka in veselja, temveč tudi bogate običaje, ki so se spreminjali skozi stoletja. Eden…
Preberi več